Työuupumuksen tunnistaa usein viimeisenä uupunut itse – ja vasta sitten kun vaihtoehtoja ei enää ole

Viimeksi päivitetty: |

Mitä useampaan työssään uupuneen tarinaan tutustuu, sitä selvemmin huomaa, että niitä kaikkia yhdistää yksi silmiinpistävä piirre: sokeutuminen omalle voinnille.

”Jatkoin töissä edelleen, vaikka työni vaativuus ja siviilielämäni olivat uuvuttaneet minut. Voimavarani olivat loppu, mutta olin liian väsynyt huomatakseni sitä itse.”

Näin kertoo omasta uupumisestaan Docendon hiljattain ilmestyneessä Työuupumuskirjassa vanhusten palvelutalossa työskennellyt lähihoitaja Susanna Turku, 50.

Turku hakeutui lääkäriin vasta, kun esimies huomautti asiasta.

Saman tarinan eri versiot toistuvat lähes kaikkien Työuupumuskirjaan tarinansa kertoneiden kohdalla: Töissä oli painettava täysillä, väsytti ja stressasikin, mutta silti kovaa vauhtia uupumassa ollut ei oikeasti nähnyt tai hyväksynyt oman tilanteensa vakavuutta ajoissa.

Työntekoa unettomina öinä

Omaa vauhtisokeuttaan kolme kertaa työuupumuksen kokenut entinen kansanedustaja Touko Aalto, 36, kuvaa näin:

”Aloin kärsiä unettomuudesta. Kun en saanut nukuttua, ajattelin, että voin saman tien tehdä keskellä yötä töitä. Yö tuntui kätevältä ajalta vastailla esimerkiksi sähköpostiviesteihin, koska silloin kukaan ei keskeyttänyt.”

Hommat hoidetaan, vaikka sydänkohtaus uhkaisi

Kehittämiskoordinaattori Jenni Mäki, 38, sai sydämentykytyksiä hississä matkalla työpalaveriin. Mielessä käväisi pelko mahdollisesta sydänkohtauksesta, mutta siitä huolimatta Mäki päätti hoitaa hommansa.

”Järkeilin, että kunhan vain varoitan kokouksen muita osallistujia, he voivat tarvittaessa soittaa minulle ambulanssin”, hän muistelee.

TUTUSTU: Uhkaako työuupumus? Tee testi

”Osasin pysähtyä vasta loukkaannuttuani”

Kokki Antti Tolonen, 46, pyöritti omaa yritystään vuorotta, ikävöi maapallon toisella puolella asuvaa lastaan, nukahti rattiin ja kärsi paniikkikohtauksista. Lääkäriin miehen vei lopulta murtunut käsi, mutta silloinkaan Tolonen ei kertonut uupumuksestaan ja oireistaan.

Tolosen onni kuitenkin oli, että käsivamma ja sitä seurannut leikkaus pakotti kuukausien sairauslomalle.

”Jälkikäteen ajateltuna oli hyvä, että käteni pysäytti minut. En välttämättä olisi tajunnut hidastaa tahtiani itse. Osasin pysähtyä vasta loukkaannuttuani”, hän kertoo.

Työuupumuskirja Docendo kansikuva

Miten puuttua työntekijän uupumukseen ajoissa?

Yhdelle työuupumus on toistuvia päänsärkyjä, pitkittynyttä unettomuutta, loputonta väsymyksen tunnetta ja hiljaista epätoivoa. Toiselle se tarkoittaa ylivireystilaa, jossa työtä ja elämää suoritetaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, kunnes tulee täydellinen stoppi. 

Jos työntekijä ei itse huomaa uupuvansa, tarvitaan tarkkaavaisia läheisiä, esihenkilöitä ja työkavereita.

Yrittäjällä ei valitettavasti ole pomoa vaalimassa jaksamista, mutta työpaikoilla päälliköiden ja tiiminvetäjien on hyvä treenata työuupumuksen tunnistamistaitojaan.

Rosanna Marilan ja Liisa Valosen Työuupumuskirja listaa konkreettisia neuvoja esihenkilöille, miten tunnistaa työntekijän uupumus ja miten auttaa uupunutta töissä:

  • Tarkkaile sitä, joka on hiljaa.
  • Kysy, mitä kuuluu.
  • Puutu, vaikka epäröisit.
  • Rakenna luottamusta.
  • Kerro, minkä työtehtävän alainen voi jättää tekemättä.
  • Auta työntekijää palaamaan työelämään omien voimavarojensa mukaan.
työuupumus oireet

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit