Sovinnollisuus on ystävällistä ja rakentavaa huomaavaisuutta

Viimeksi päivitetty: |

Sovinnollisuus on yksi viidestä suuresta persoonallisuuden piirteestä ulospäin suuntautuneisuuden, tunnollisuuden, neuroottisuuden ja avoimuuden ohella.

Sovinnollisuus on persoonallisuuden piirre, joka näkyy ystävällisyytenä, avuliaisuutena ja sympaattisuutena.

Jos ihminen ei ole erityisen sovinnollinen, hän ei ota toisia huomioon, on kriittinen vastarannankiiski ja pahimmillaan jopa vihamielinen ja tunteeton.

Useimmista löytyy piirteitä jatkumon molemmista päistä

Suurin osa ihmisistä asettuu näiden ääripäiden välille niin, että useimmista meistä löytyy ominaisuuksia molemmasta suunnasta.

Sovinnollisilla ihmisillä on usein myönteisempi ja optimistisempi käsitys ihmisistä kuin heillä, joilla tätä persoonallisuuden piirrettä on vähemmän. He uskovat, että ihmiset ovat useimmiten rehellisiä ja kunnollisia, minkä vuoksi heidän on helppo luottaa toisiin.

Sovinnollinen on rakentava neuvottelija   

Riitatilanteita sovinnollinen tyyppi lähtee ratkaisemaan rakentavalla tavalla ja kompromisseja etsien. Sovinnollinen arvostaa sitä, että yhteisymmärrystä haetaan keskustelemalla ja neuvottelemalla.

He eivät erityisemmin välitä toisten pakottamisesta tai muunlaisesta vallankäytöstä erimielisyyksien ratkaisemisessa. Kaiken kaikkiaan sovinnollinen pyrkii yhteistyöhön eikä niinkään kilpailemaan toisten kanssa.

Sovinnollisuus alkaa näkyä luonteessa viimeistään teini-iän alkupuolella, todennäköisesti aikaisemmin. Jo alakoulussa nähdään oppilaita, jotka pyrkivät ratkaisemaan riitatilanteita sovinnollisemmalla tavalla kuin ikätoverinsa.

Sovinnollinen pitää kielteiset tunteensa vakan alla

Sovinnollinen näyttää harvemmin negatiivisia tunteitaan, kuten vihaisuutta, ulospäin. Tämä leppoisa ja ystävällinen tyyppi löytää itsensä monesti tehtävistä, joissa ollaan paljon tekemisissä toisten kanssa. Esimerkiksi myynti- ja henkilöstöhallinnon tehtävissä sovinnolliset ovat usein omimmillaan.

Sovinnollisuus näkyy usein myös herkkyytenä. Hylätyksi tuleminen on erityisen rankkaa ja monesti sovinnollinen päätyy liian usein laittamaan toisten tarpeet omiensa edelle.

Voiko sovinnollisuutta harjoitella?

Ikä muuttaa ihmistä. Moni muuttuu vanhemmiten sovinnollisemmaksi, tunne-elämämältään tasapainoisemmaksi ja tunnollisemmiksi.

Myös elämä opettaa. Töissä, opinnoissa ja parisuhteessa moni huomaa pärjäänsä paremmin silloin, kun tavoitteena on sopu ja yhteinen hyvä. Vaikeuksia elämässään kokeneet oppivat hekin näkemään elämän uudessa, sovinnollisemmassa valossa.

Liiasta sovinnollisuudesta voi olla myös haittaa. Esimerkiksi tiukoissa neuvottelutilanteissa sovinnollisen voi joskus olla vaikea pitää puoliaan.

Sovinnollinen luottaa enemmän ja valittaa vähemmän

Sovinnollinen valittaa muita vähemmän ja vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä. Hän luottaa , ei vähättele muita eikä korosta itseään toisten kustannuksella.

Sovinnollinen tyyppi auttaa  mielellään muita ja pyrkii sopusointuun ja kaikkia osapuolia tyydyttäviin ratkaisuihin. Hän ei ole erityisen kiinnostunut täydellisyyden tavoittelusta. Sovinnollista ei myöskään kiinnosta aiheuttaa harmeja tai ”sekoittaa pakkaa”.


Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Perusmies
Perusmies
10 kuukautta sitten

Sovinnollisuus voi minusta johtaa kuitenkin ”pakan lisäsekoittumiseen”, jos kyseessä on jokin asiantila, jota on ylläpidetty tai halutaan ylläpitää ennenkaikkea sääntöjen avulla. Sovinnollinen ihminen voi sallia sen, että sovinnon nimissä joku toinen saa rikkoa sääntöjä jonkin verran, vaikka hän ei itse niitä rikkoisikaan. Esimerkiksi työpaikan pelisäännöt. Vaikka tilanne, että joku myöhästyy töistä jatkuvasti, mutta sovinnollinen ihminen ei halua riitaa asiasta työkaverinsa kanssa ja sallii tilanteen jatkua, jopa vähättelee sitä. Ongelma kasvaa ja kasvaa sovinnollisen henkilön myötävaikutuksella.