Miten sinä huolehdit hampaidesi ja suusi kunnosta? Kysymys on olennainen aivojesi terveyden kannalta. Tulehdus suussa voi pahimmassa tapauksessa vahingoittaa aivoja sekä aiheuttaa muistiin ja tiedonkäsittelyyn liittyviä ongelmia.
Kun huolehdit hampaistasi ja ikenistäsi, huolehdit koko kehostasi. Hampaan tai ikenen tulehdus voi levitä muualle elimistöön ja aiheuttaa monenlaista haittaa esimerkiksi sydämelle ja verisuonille.
Suun tulehdus ja erityisesti hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti on yhteydessä myös muun muassa diabetekseen ja reumaan.
Myös aivoistaan huolehtivalle on tarjota monta syytä pitää purukalustonsa kunnossa.
Suun tulehdus lisää aivoinfarktin riskiä
Ensinnäkin tiedetään, että suusta verenkiertoon karanneet bakteerit lisäävät aivoinfarktin riskiä samoista syistä kuin se lisää sydänkohtausten riskiä:
Taustalta löytyy hitaasti kehittyvä valtimokovettumatauti. Suun tulehduksia pidetään yhtenä valtimokovettaumataudin riskitekijänä.
Aivoverenvuotoriski kasvaa
Toiseksi suun tulehdukset saattavat edesauttaa aivovaltimopullistuman puhkeamista ja sen myötä aivoverenvuodon riskiä. Tamperelainen tutkimusryhmä löysi yhteyden joitakin vuosia sitten, kun se havaitsi aivoverenvuotopotilaiden aivonäytteissä jäämiä hammasperäisistä bakteereista.
Sen koommin myös kuopiolainen tutkimusryhmä on osoittanut ientulehdusten olevan yhteydessä aivovaltimopullistumien muodostumiseen ja aivoverenvuotoriskiin.
Todennäköisin mekanismi on suun bakteerien kulkeutuminen verenkiertoon hampaan tulehtuneen ientaskun kautta ja näiden bakteerien aktivoima tulehdusreaktio verisuonen seinämässä.
”Suun bakteereja pääsee verenkiertoon pureskellessa ja hampaita harjatessa, jos ikenet ovat hyvin tulehtuneet”, kuopiolaistutkimuksesta kirjoitetun artikkelin ensimmäinen kirjoittaja, yliopisto-opettaja Joona Hallikainen sanoo.
Suun tulehdus on Alzheimerin taudin riskitekijä
Kolmanneksi viimeaikainen tutkimusnäyttö suun bakteerien ja Alzheimerin taudin yhteydestä on saanut vahvistusta. Näyttää yhä todennäköisemmältä, että ientulehdusta ja parodontiittia aiheuttava, suussa elävä Porphyromonas gingivalis -bakteeri altistaa kuin altistaakin Alzheimerin taudille.
Alzheimerin taudissa aivoihin kertyy amyloidiplakkia, mikä vahingoittaa hermosoluja sekä heikentää niin muistitoimintoja kuin muuta tiedonkäsittelyä.
Alzheimerin tautia sairastavien aivoihin kertyneestä plakista on tutkimuksissa löydetty jäämiä suusta peräisin olevista bakteereista.
Artikkelin kuva: Denis Tuksar
Näin hoidat suun kuntoon
- Poistata hammaskivi ja hoida hammaspaikkojen lohkeamat kuntoon hammaslääkärissä.
- Harjaa hampaat ja ienrajat vähintään kaksi kertaa päivässä pehmeällä harjalla perusteellisesti, mutta hellävaraisesti.
- Puhdista hammavälit päivittäin. Siihen on nykyisin tarjolla monia käteviä apuvälineitä eri kokoisista hammaväliharjoista hammaslankaimiin.
- Jos viisaudenhampaasi ovat yhä tallella, kiinnitä erityistä huomiota niihin ja ikeniin niiden ympärillä.
- Älä napostele pitkin päivää.
- Kun olet saanut suun kuntoon, ylläpidä suun terveyttä jatkamalla säännöllisiä puhdistusrutiineja ja käymällä säännöllisesti hammaslääkärissä.
Lähde: Hammaslääkäriliitto
LÄHTEETYle: Huonot hampaat saattavat olla osasyy aivoverenvuotoon ja moniin muihin sairauksiin
HS: Yli puolella suomalaisista on suussaan bakteeri, joka voi edistää Alzheimerin tautia
Itä-Suomen yliopisto: Tuore katsaus valottaa suun bakteerien yhteyttä aivovaltimopullistumiin
Lue myös: