Enneagrammi on persoonallisuustyyppien luokittelu, jossa ihmiset jaetaan 9 päätyyppiin. Jokaista tyyppiä täydentävät ”siivet” eli rinnakkaistyypit ja kasvusuunnat joko tyyppiä kohti tai siitä poispäin. Kuulostaa mutkikkaalta, mutta onko siinä mitään järkeä? Päätin kokeilla.
Enneagrammi lyhyesti
Mystikko G. I. Gurdjieffin luomaan 9-sakaraiseen symboliin perustuva persoonallisuusenneagrammi jakaa ihmiset yhdeksään persoonallisuusluokkaan. Kullakin luokalla on oma nimensä, mutta monesti niitä kutsutaan myös numeroilla: Ykköset, kakkoset, kolmoset ja niin edelleen:
Enneagrammi 1: Ykköset eli perfektionistit (tai uudistajat) ovat parhaimmillaan vastuullisia ja viisaita idealisteja ja pahimmillaan joustamattomia ja kontrolloivia moralisteja.
Enneagrammi 2: Kakkoset eli auttajat huolehtivat muista ihmisistä ja vaistoavat herkästi, mitä muut tarvitsevat. Pahimmillaan kakkonen on ylihuolehtiva ja mielistelevä marttyyri.
Enneagrammi 3: Kolmoset eli suorittajat ovat tuotteliaita, määrätietoisia, energisiä ja itsevarmoja. Pahimmillaan kolmoset ovat itserakkaita ja laskelmoivia narsisteja.
Enneagrammi 4: Neloset eli romantikot (tai individualistit) ovat lämpimiä ja luovia herkkiksiä. Pahimmillaan tunteellisuus kääntyy ailahtelevaisuudeksi ja lämpimyys omistushaluisuudeksi.
Enneagrammi 5: Viitoset eli tarkkailijat (tai tutkijat) haluavat tietää, analysoida ja ymmärtää. Yksityisyyttään arvostava tarkkailija on pahimmillaan sulkeutunut, etäinen ja ylimielinen.
Enneagrammi 6: Kuutoset eli kyselijät (tai luottohenkilöt) ovat luotettavia ja myötätuntoisia kyseenalaistajia. Pahimmillaan kyselijä on arvaamaton ja tuomitseva äkäpussi.
Enneagrammi 7: Seitsikot eli seikkailjat (tai innostujat) ovat spontaaneja ja uteliaita optimisteja. Pahimmillaan heistä tulee impulsiivisia ja pinnallisia narsisteja.
Enneagrammi 8: Kahdeksikot eli itsevarmat (tai haastajat) ovat suoria ja itseensä luottavia rohkelikkoja. Pahimmillaan heistä tulee röyhkeitä, vihamielisiä ja kostonhaluisia.
Enneagrammi 9: Yhdeksiköt eli sovittelijat (tai rauhanrakentajat) ovat hyväluontoisia ja kärsivällisiä diplomaatteja. Pahimmillaan yhdeksikkö on ikävystyttävä, epävarma ja apaattinen.
Siipiä ja lepo- ja stressisuuntia
Pelkkä pääluokka ei kuitenkaan kerro ihmisestä vielä kaikkea vaan lisäksi tarvitaan siipiä eli rinnakkaistyyppejä. Niitä on – kuten siivekkäillä yleensä siipiäkin – aina kaksi, joista toinen on vahvempi ja toinen heikompi. Enneagramminkuviossa siivet ovat kunkin tyypin vierekkäiset tyypit kehällä (esimerkiksi ykkösen siivet ovat 9 ja 2).
Tyypeillä on myös omat lepo- ja stressisuuntansa. Ne enneagrammikuviosta tunnistaa katsomalla, mihin kukin tyyppi yhdistetään ympyrän sisälle piirretyillä viivoilla (esimerkiksi ykkösen stressisuunta on nelonen ja leposuunta on seitsikko).
Stressisuunta kertoo, miten ihmisellä on taipumusta toimia stressaaantuneena ja leposuunta taas aktivoituu, kun ihminen on vapautunut ja rentoutunut.
Persoonallisuustyypeistä ja siviistä ja kasvusuunnista lukeminen on oikeastaan aika uuvuttavaa puuhaa ja pitkät tyyppikuvaukset ja niiden kombinaatiot saavat pääni lähinnä pyörälle.
Päätän, että parhaiten pääsen jyvälle, kun testaan konseptia itse. On siis aika tehdä enneagrammitesti ja katsoa, mitä se paljastaa.
Enneagrammitestejä löytyy netistä pilvin pimein, ja jokunen myös suomeksi. Tarjolla on monenlaista ilmaista pikatestiä, mutta sen lisäksi tietysti kaikkein perusteellisin ja virallisenakin enneagrammitestinä pidetty 144-kohtainen RHETI-testi, jonka voi tehdä 12 dollarin hintaan Enneagram-instituutin sivuilla.
RHETI-testistä löytyy myös suomeksi käännetty 36-kohtainen pikaversio. Löydän myös toisen testin, jossa valitaan itseä parhaiten kuvaavia ominaisuusryppäitä. Päätän tehdä molemmat ja aloitan jälkimmäisestä.
Tee Big Five -persoonallisuustesti
Big Five on yksi laajimmin hyväksytyistä ihmisen persoonallisuutta kuvaavista malleista. Big Five -persoonallisuustesti kertoo, kuinka paljon sinusta löytyy kutakin persoonallisuuden piirrettä – avoimuutta, tunnollisuutta, ekstroversiota, sovinnollisuutta ja neuroottisuutta
Pikastestissä ominaisuuksien ryppäitä
Ominaisuusryppäitä valitaan Namaste-sivustolla. Siinä pyydetään ensin valitsemaan kolmesta ominaisuusryppäästä se, mikä mielestäni kuvaa minua parhaiten.
Minun on päätettävä, olenko a) auttavainen, empaattinen, kannustava, pyyteetön ja antelias, b) iloinen, kekseliäs, innostunut, suunnitteleva ja monipuolinen vai c) leppoisa, mukautuva, vaatimaton, rauhallinen ja sovitteleva?
Haluaisin vastata, että saatan olla pikkuisen kaikkea, mutta ei auta – on tehtävä valinta. Toisessa ja kolmannessa kohdassa tuskailen samasta syystä, mutta teen kuitenkin valinnat sen mukaan, mistä ryppäästä löytyy eniten minua.
Testi jatkuu niin, että seuraavilla kierroksella pyydetään aina valitsemaan aikaisemmin valituista ryppäistä osuvin, kunnes jäljellä on enää kaksi voittajarypästä.
Huomaan miettiväni, valitsinko todella ne ominaisuuslistat, jotka mielestäni oikeasti kuvaavat minua parhaiten vai ne, jotka ovat mielestäni mairittelevimpia ja jollaisena haluaisin muiden näkevän minut.
Joka tapauksessa valmista tuli ja on aika katsoa tulokset.
Testin mukaan olen nelonen eli romantikko/individualisti. Kolmonen ja vitonen ovat siipiäni eli olen myös ainakin jonkin verran suorittaja ja tarkkailija. Leposuuntani (joka aktivoituu rentoutuessani) on ykkönen eli perfektionisti ja stressisuuntani (joka aktivoituu stressaantuneena) on kakkonen eli auttaja.
Suppea RHETI-enneagrammitesti
Päätyyköhän toinen testi samaan? Kokeillaan.
Toisessa, RHETI-testin typistetyssä versiossa, on 36 kohtaa, joissa kaikissa on valittava yksi kahdesta vastausvaihtoehdosta.
Tämänkään enneagrammitestin kohdalla tehtävä ei ole helppo, mutta tällä kertaa siksi, että vastausvaihtoehdot eivät kaikkien kysymysten kohdalla ole edes samalla ulottuvuudella: Esimerkiksi kohdassa 21 pyydetään valitsemaan, onko minulla usein tarve olla toisille tukipilari vai suorittaa asiat täydellisesti. Vähän sama kuin minulta olisi kysytty, syönkö mieluummin pizzaa vai irtokarkkeja. Vastaus on, että molempia.
Teen kuitenkin kaikki valinnat, miten parhaiten taidan ja klikkaan tuloksiin.
Kas kummaa, tämän testin mukaan minussa onkin eniten tyyppiä numero 5 eli olen tarkkailja/tutkija. Kyselijä ja romantikko ovat siipiäni, rentoutuneena itsevarmuuteni herää ja stressaantuneena innostun.
Selvisikö persoonallisuuteni, sainko itsestäni selvän?
Tunnistan kyllä itsessäni tulosten ehdottaman tarkkailijan ja idealistin – mutta jos minulle olisi kerrottu vaikkapa, että olen tunnollinen kyseenalaistaja, olisin ehkä hyväksynyt senkin.
Siipineen ja suuntineen enneagrammi itse asiassa kertoi minun olevan oikeastaan jonkin verran melkein kaikkea. Että itse asiassa olen niin monenlainen, että olisinpa saanut tulokseksi mitä hyvänsä, jokin kohta olisi joka tapauksessa osunut ”oikeaan” – vähän kuin horoskoopissa.
Vaikka olenkin ”melkein kaikkea” ajatus siitä, että minut lokeroitaisiin tyypiksi, alkaa silti ahdistaa. Sen sijaan, että olisin nyt innoissani, koska tiedän millainen olen, haluaisin kuitenkin mieluiten elää ilman tyyppileimaa.
Enneagrammilla ei ole tieteellistä perustaa
Kuten Myers-Briggs-persoonallisuustyypittely, myös enneagrammi saattaa toimia ihan mielenkiintoisena itsetutkiskelun välineenä, mutta ongelmallista molemmissa on pyrkimys kategorisoida.
Jos olen INFJ ja tai Viitonen, olenko vain ja ainoastaan niitä, olipa tilanne mikä hyvänsä ja tapahtuipa minulle mitä tahansa? Olenko samaa tyyppiä 20- ja 50-vuotiaana? Olenko samanlainen anopin ja siskon seurassa? Entäpä kaikki muut ominaisuuteni, jotka eivät mahdu mukaan näihin tyyppeihin (ja tyyppien siipiin), mitä niille tapahtuu?
Enneagrammi ei pohjaa tieteelliseen kehitystyöhön ja konseptia on toistaiseksi koeteltu tieteessä vasta vähän (ks. mm. enneagrammin reliabilitettia ja validiteettia käsittelevä tutkimuskatsaus, enneagrammi ja persoonallisuus työelämässä, enneagrammista johdettu 9 persoonallisuustyypin teoria).
Enneagrammi on ihan hauskaa ajanvietettä, mutta elämänkumppania tai työntekijää valitessani en turvautuisi tyypittelyihin, olipa kyseessä sitten enneagrammi, MBTI tai tähtimerkit.
Ihminen on kuitenkin ajan saatossa muuttuva ja kompleksinen olento, jota on liki mahdotonta sulloa tiettyyn lokeroon.
Ehkäpä enneagrammin – kuten niin monen muun enemmän tai vähemmän viihteellisen persoonallisuustestin – kiinnostavuus piilee juuri tässä: Olemme monimutkaisia, irrationaalisia ja vaikeasti tulkittavia, mutta persoonallisuustestin tulos antaa meille toisaalta tarpeeksi yksinkertaisen ja toisaalta tarpeeksi epämääräisen vastauksen vaikeaan kysymykseen: Millainen minä olen?
Kuvituskuva: Ben Sweet/Unsplash
Enneagrammikuvio: Twisp (public domain)
Lisää persoonallisuudesta:
- Jako A- ja B-tyypin persoonallisuuksiin nojaa vanhentuneisiin käsityksiin persoonallisuudesta
- Mikä introvertti? Introversion lyhyt oppimäärä
- Voiko DISC-analyysi opettaa meille jotain itsestämme?
- Empaatikko tuntee toistenkin tunteet
- Ambivertti taipuu moneksi
- Erityisherkkä vai sittenkin ihan vain neuroottinen?
- Big Five -malli kuvaa viisi suurta persoonallisuuden piirrettä