Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös vanhempaa. Aikuinen siirtyy uuteen elämänvaiheeseen vanhempana, eikä tukea ja tietoa ole liikaa tarjolla. MLL:n uusi Nuorisoneuvola on avattu paikkaamaan puutetta.
”Nuoren normaaliin kehitykseen liittyy ilmiöitä ja tilanteita, jotka hämmentävät ja haastavat vanhempia. Silloin vanhemman voi olla vaikea tukea nuoren myönteistä kasvua. Me ajattelemme, että kun normaaliin kehitykseen liittyviä tilanteita ja haasteita tehdään tutummaksi, voidaan ehkäistä niiden kasvu isommiksi ongelmiksi”, MLL:n vanhemmuuden tuen suunnittelija Anna Puusniekka kertoo.
Vanhempien vertaistuki kuihtuu, kun hiekkalaatikkoikä jää taakse
Vanhempien vertaisverkostot ovat usein vahvimpia, kun lapset ovat pieniä ja leikkitreffien sopiminen ja hiekkalaatikko pitävät huolen, että toisten samanikäisten lasten vanhempien kanssa tulee juteltua.
Murrosikäisen vanhempi ei välttämättä yhtä luontevasti puhu lapsensa haasteista ja elämänvaiheesta toisten saman ikäisten vanhempien kanssa. Se voisi monesti auttaa normalisoimaan tilanteita.
Lisäksi kuntien järjestämissä peruspalveluissa 13-18 -vuotiaiden lasten kasvatukseen on vanhemmille tukea tarjolla hyvin vähän.
”Perheet hyötyisivät lisätiedosta ja tuesta. Kun vanhemman ymmärrys nuoruuden ilmiöistä kasvaa ja kyky eläytyä nuoren asemaan kehittyy, perheen sisäiset vuorovaikutussuhteet voivat kehittyä myönteisemmiksi ja nuori voi saada vanhemmiltaan tarvitsemaansa tukea”, Puusniekka kuvailee.
Lue myös: Nuorten mielenterveyden häiriöiden kasvu on hätähuuto yhteiskunnan muutoksesta
Nuorisoneuvola tuo avun nuoren ja vanhemman luo
Nuorisoneuvola on MLL:n digitaalinen palvelu, joka kokoaa tietoa 12–18-vuotiaiden kehityksestä ja tarjoaa tukea nuoren kohtaamiseen ja haastaviin tilanteisiin.
Lisäksi chat mahdollistaa vanhemman ja nuoren yhteisen keskustelun MLL:n ammattilaisen kanssa pienistä tai isommistakin huolenaiheista.
”Tällainen yhteinen chat, johon nuori voi osallistua vaikka oman huoneen sängyn nurkasta, on täysin uudenlainen palvelu nuorten perheille. Palvelu on anonyymi, luottamuksellinen ja maksuton. On tärkeää, että myös nuori tulee kuulluksi omasta tilanteestaan. ”
Lue myös: Apua ahdistuneisuuteen verkosta – Sekasin-chat ja Discord tavoittivat ennätysmäärän nuoria
Mitä Nuorisoneuvolassa on?
- Asiantuntijoidemme tietotekstejä 12-18 –vuotiaan kehityksestä osa-alueittain
- Vinkkejä arkeen nuoren kanssa, esim. Miten puhua nuorelle seksuaalisuudesta
- Podcast -sarja ”Onks kaikki ok?” murrosikäisen vanhemmalle
- Tulostettavia apuvälineitä vuorovaikutuksen tukemiseen: Nuoren nukkumispäiväkirja, Sovitaan vastuut -taulukko, Mistä nuori saa päättää, Perhepalaveri -ohjeet
- Moderoitu keskustelupalsta
- Gallupeja vanhempia yleisesti puhuttavista asioista: Paljonko viikkorahaa? Millaiset kotiintuloajat?
- Nuoren vanhemmuutta tukevaa tietoa, esim. nuoren kuohuvien tunteiden vastaanottamisesta ja sopivien rajojen asettamisesta.
- Tukea huoliin -tietotekstit: Nuori on yksinäinen, Nuorella on mielenterveyden haasteita Asiantuntijoidemme tietotekstejä 12-18 –vuotiaan kehityksestä osa-alueittain
- Vinkkejä arkeen nuoren kanssa, esim. Miten puhua nuorelle seksuaalisuudesta
- Podcast -sarja ”Onks kaikki ok?” murrosikäisen vanhemmalle
- Tulostettavia apuvälineitä vuorovaikutuksen tukemiseen: Nuoren nukkumispäiväkirja, Sovitaan vastuut -taulukko, Mistä nuori saa päättää, Perhepalaveri -ohjeet
- Moderoitu keskustelupalsta
- Gallupeja vanhempia yleisesti puhuttavista asioista: Paljonko viikkorahaa? Millaiset kotiintuloajat?
- Nuorisoneuvolan chat
- Tietoa MLL:n Vanhempainpuhelimesta ja netistä
Nuorisoneuvolan chat:
- Vanhempi voi ottaa yhteyttä missä tahansa asiassa 12-18 -vuotiaaseen nuoreen (ja/tai nuoren vanhemmuuteen) liittyen
- Anonyymi, luotettava, maksuton
- Vanhempi varaa netistä ajan chattiin työntekijän kanssa (n. 1h)
- Keskustelukertoja voi olla useampia
- Molempien vanhempien sekä nuoren itsensä mahdollisuus osallistua (ryhmächat)
- Joustava – nuoren ei tarvitse poistua kotoa (oman koneen/ älypuhelimen äärestä)
- Chat on nuorelle tuttu tapa kommunikoida
Nuorisoneuvola on osa MLL:n Vanhempainnettiä. Vanhempainnetti sisältää tietoa 0–18 –vuotiaan lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä kasvatuksesta ja vanhemmuudesta. Sivuston sisältöjen tarkoituksena on auttaa vanhempaa ymmärtämään lapsen eri kehitysvaiheita ja tavoittamaan lapsen mieli erilaisissa tilanteissa.
Artikkelin kuva: Maura Silva/Unsplash