Mäkikuisma voi lieventää masennuksen oireita, mutta itsehoitolääkkeeksi se ei sovi

Viimeksi päivitetty: |

Mäkikuisma on luonnonyrtti, josta jalostettuja tuotteita ei Suomesta juuri löydä. Syynä tähän on tiukentunut tulkinta sen sopivuudesta itsehoitolääkkeeksi. 

Mäkikuisma (eng. St. John´s wort, lat. Hypericum perforatum) oli ennen vuotta 2000 melkoinen hittituote Suomessa muun muassa sen masennusta lievittävien vaikutusten vuoksi. Sen löytäminen ei ollut vaikeaa ja purkillisen mäkikuismatabletteja saattoi käydä ostamassa vaikka luontaistuotekaupasta.

Vuosituhannen vaihteessa kuitenkin päätettiin, että mäkikuismasta valmistettuja rohdosvalmisteita saavat myydä vain apteekit. 

Päätökseen oli hyvä syy. Lukuisten tutkimusten perustella on selvää, että sen sisältämät aineet ovat oikeasti vaikuttavia. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta masennuksen oireisiin on olemassa jo kymmeniä tutkimuksia. 

Mäkikuismaa sisältäviä lääkevalmisteita jatkossa vain reseptillä

Vuonna 2020 mäkikuismaa sisältävien rohdosvalmisteiden myyntiä rajattiin entisestään. 

Tuolloin Lääkealan turvalllisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tarkasteli uudelleen mäkikuisman asemaa itsehoitolääkkeenä Suomessa. 

Fimean tulkinnan mukaan mäkikuismaa sisältävät lääkevalmisteet eivät täytä EU:n lääkedirektiivin ja siihen liittyvän Euroopan komission ohjeiston vaatimuksia itsehoitolääkkeille. 

Siksi mäkikuismaa sisältävien rohdosvalmisteiden on turvallisuussyistä oltava jatkossa vain reseptilääkkeitä. 

Tulkinnan taustalta löytyy kaksi syytä. 

Ensinnäkin mäkikuismalla on huomattava määrä merkittäviä yhteisvaikutuksia yleisesti käytettyjen lääkkeiden kanssa. 

Mäkikuismasta tehtyjä rohdosvalmisteita ei pidä käyttää muun muassa varfariinin, ehkäisytablettien, HIV-lääkkeiden, immunosuppressiivisten lääkkeiden (siklosporiini ja takrolimuusi) eikä syöpälääkkeiden (irinotekaani ja imatinibi) kanssa. Kasvin sisältämä hyperisiini voi lisäksi herkistää auringonvalolle.

”Mäkikuismalle ei voida määritellä sellaista annosta, joka olisi varmasti turvallinen lääkeyhteisvaikutusten osalta. Itsehoitokäytössä ilman lääkärin valvontaa on suurempi riski että mäkikuismavalmisteita käytetään suositeltua suurempina annoksina, jolloin yhteisvaikutusten riski korostuu”, ylilääkäri Vesa Mustalammi Fimeasta sanoo. 

”Masennuksen asianmukaisen lääkehoidon ja muun hoidon tarpeen arvio kuuluu terveydenhuollon ammattilaiselle.

Lääkärin määräämiä masennuslääkkeitä – kuten yleisesti määrättyjä SSRI-lääkkeitä – käyttävän on viisainta pidättäytyä mäkikuismavalmisteiden käytöstä.

”Yhteiskäytössä muiden masennuslääkkeiden kanssa mäkikuisma voi  altistaa serotoniinioireyhtymälle ja muille keskushermostohaitoille”, viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta kertoo.

Myös mäkikuisman käytön lopettamiseen liittyy riskejä. 

”Jos valmistetta on käyttänyt pitkään, sen lopettamisen jälkeen tiettyjen lääkeaineiden pitoisuus elimistössä voi nousta vaarallisen korkeaksi”, Vanhala sanoo.

Toinen syy Fimean tiukentuneeseen linjaan liittyy mäkikuisman käyttöön nimenomaan masennuksen hoidossa. Mäkikuismalla yleisesti hoidettavan ”lievä masennustilan” ei katsota sopivan itsehoitolääkkeen käyttöaiheeksi.

”Masennuksen asianmukaisen lääkehoidon ja muun hoidon tarpeen arvio kuuluu terveydenhuollon ammattilaiselle”, Mustalammi sanoo. 

Jatkossa Suomessa mäkikuismasta valmistettuja lääkelainsäädännön alaisia valmisteita voi Fimean kannan mukaan myydä reseptittä ainoastaan homeopaattisten valmisteiden tuoteluokassa.

Mustalammi kertoo, että tällä hetkellä mäkikuismaa on Fimean valvonnan alaisina valmisteina kaupan ainoastaan kaksi homeopaattista valmistetta.

Mäkikuisman myynti ravintolisänä edelleen sallittua

Mäkikuisman myynti elintarvikkeena on sallittua Suomessa sillä perusteella, että sitä on käytetty elintarvikkeena jo pitkään Euroopassa.

”Jotta tuotetta voi myydä elintarvikkeena, sen tulee olla turvallinen ja täyttää elintarvikkeelle annetut koostumusta ja merkintöjä koskeva vaatimukset. Elintarvikealan toimija vastaa siitä, että edellä mainitut vaatimukset täyttyvät”, ylitarkastaja Anna Mizrahi Ruokavirastosta sanoo. 

Viime vuonna markkinoilta poistettiin mäkikuismaa sisältävä ravintolisä puutteellisten varoitusmerkintöjen vuoksi.

Mäkikuismateetä on tälläkin hetkellä Suomessa myynnissä ihan tavallisessa marketissa.

Eurooppalaisten tee- ja yrttijuomatuottajien edunvalvoja Tea & Herbal Infusions Europe (THIE) pitää verkkosivuillaan yllä listaa elintarvikkeiksi laskettavista teelaaduista ja yrteistä. Vuonna 2019 päivitetyltä listalta löytyy myös mäkikuisma, jota kuitenkin suositellaan käytettäväksi vain ”rajallinen määrä”. 

Muokkaustiedot 19.11.2021: Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, mäkikuismalla on käyttöhistoriaa elintarvikkeena, joten sitä ei katsota uuselintarvikelupaa vaativaksi. Tiedot päivitetty tältä osin.

Artikkelin kuva: Lex Melony / Unsplash

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit