Onnellisuus on taito, jota voi opetella. Tähän tulokseen on tultu tuoreessa italialaisen Trenton yliopiston tutkimuksessa.
Onnellisuuden teoriaa ja käytäntöä, länttä ja itää
Psykologian alan tutkimuksessa Trenton yliopiston opiskelijoita kurssitettiin psykologisen hyvinvoinnin taidoissa.
Tutkimusta varten suunnitellussa koulutuksessa keskityttiin toisaalta tieteen ja filosofian teoreettiseen opiskeluun ja toisaalta erilaisiin käytännönläheisiin harjoituksiin.
Koulutus perustui niin läntisessä kuin itäisessä filosofisessa perinteessä tuttuun olettamukseen, jonka mukaan onnellisuus liittyy saumattomasti sisäisen tasapainon pyrkimykseen, myötätuntoon niin itseä, toisia kuin koko maailmaa kohtaan sekä yleensäkin ihmismielen ja aivojen toiminnan parempaan ymmärtämiseen.
Kaikkiaan 9 kuukautta kestäneen koulutuksen aikana koehenkilöt kävivät luennoilla, kouluttautuivat videoyhteyden välityksellä sekä osallistuivat vapaamuotoisiin keskusteluihin psykologiasta, neurotieteestä ja filosofisista suuntauksista.
Keskusteluja mielen toiminnasta, tunteista ja aivoista
Keskustelujen teemoja olivat muun muassa aivojen muovautuvuus, stressi, ahdistuneisuus, kipu, mielihyvä, myönteiset ja kielteiset tunteet, halut ja addiktiot sekä empatia ja myötätunto.
Käytännön tehtäviä puolestaan olivat muun muassa meditaatio, hengitysharjoitukset ja päiväkirjan kirjoittaminen.
Stressi ja ahdistuneisuus vähenivät – myös monia muita myönteisiä muutoksia
Kurssin edetessä opiskelijoiden tunnesäätelytaidot, itsetietoisuus ja yleinen tyytyväisyys elämään kasvoivat. Ahdistuneisuus, stressi, kielteiset ajatukset ja vihaisuus puolestaan vähenivät selvästi.
Meditoinnin vaikutuksia ihmisten onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen on viime vuosina tutkittu paljonkin, mutta vähemmälle huomiolle on sen sijaan jäänyt viisauden ja onnellisuuden välinen yhteys.
Tavoitteena syvällistä ja aitoa tyytyväisyyttä elämään – ei hetken mielihyvää
”Näinä epävarmoina ja alati muuttuvina aikoina olisi erittäin tärkeää tutkia, kuinka niin itäiset ja läntiset filosofiset traditiot kuin viimeisimmät tieteen löydökset voitaisiin koota käytännölliseksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on hedonismin ja hetken mielihyvän sijaan auttaa ihmisiä kohti aitoa onnellisuutta”, tutkija Nicola De Pisapia Trenton yliopiston psykologian ja kognitiotieteiden laitokselta toteaa.
”Tämän tutkimuksen avulla halusimme ottaa pienen askeleen siihen suuntaan”, hän sanoo.
Lähde: Trenton yliopisto
Tutkimusviite: Rastelli, C., Calabrese, L., Miller, C., Raffone, A., & De Pisapia, N. (2021). The Art of Happiness: An Explorative Study of a Contemplative Program for Subjective Well-Being. Frontiers in Psychology, 12. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.600982
Artikkelin kuva: Hean Prinsloo/Unsplash
Tutustu myös:
- Onni täällä vaihtelee, mutta ihmisen perustyytyväisyys ei
- Mikä on elämän tarkoitus? Ihmisen kolme tärkeintä kysymystä
- Dopamiini on motivaation ja haluamisen hormoni
- Kukoistuksen taito – henkisen hyvinvoinnin uudessa työkalupakissa on neljä pääpilaria
- Mitä haluan elämältä? 21 kysymystä, jotka auttavat kohti itsesi näköistä elämää