Ihminen on sosiaalisessa mediassa kuin rotta Skinnerin laatikossa

Viimeksi päivitetty: |

Rotat oppivat toivottua käyttäytymistä makupalojen voimalla. Ihminen koukuttuu sosiaaliseen mediaan digitaalisten ”makupalojen”, tykkäysten, voimalla. Asia selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa analysoitiin yli miljoona sosiaalisen median julkaisua.

Tykkäysten määrä ohjaa selkeästi ihmisten aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa, selviää tuoreesta yli miljoona sosiaalisen median julkaisua analysoineesta, usean yliopiston yhteistyössä toteuttamasta tutkimuksesta.

”Sosiaalisen median käyttö noudattelee tyypillistä palkitsemisella vahvistettavan oppimisen kaavaa”, professori David Amodio New Yorkin yliopistosta sanoo. 

Vuonna 2019 yli 4 miljardia ihmistä vietti keskimäärin useita tunteja päivässä eri sosiaalisen median alustoilla, kuten Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. 

Sosiaalisen median käyttöä on jo tutkittu paljon, mutta monesti keinot ovat perustuneet käyttäjien itsensä huomioihin omasta käyttäytymisestään eivätkä niinkään määrälliseen observointiin ja analysointiin. 

Näin ollen täsmälliset vaikuttimet sosiaalisen median runsaan käytön taustalla ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Palkitseminen innostaa julkaisemaan enemmän

Tutkijat New Yorkin, Bostonin ja Zürichin yliopistoista sekä Ruotsin Karoliinisesta instituutista testasivat, miten palkitsemiseen perustuvan oppiminen selittää sosiaalisen median käyttöä. 

Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli miljoona sosiaalisen median päivitystä yli 4000 käyttäjältä. 

Tietokonemallinnuksen avulla tutkijat pystyivät todentamaan, että sosiaalisen median käyttöä ajavat samat periaatteet, jotka ajavat rottia painamaan vipua ja maksimoimaan makupalojen määrän niin sanotussa Skinnerin laatikossa. 

Tutkimukseen osallistuneet julkaisivat sitä enemmän, mitä enemmän heidän julkaisuistaan tykättiin. 

Laatikko on välineellisen ehdollistumisen isän, B. F. Skinnerin luoma työkalu, jonka avulla tutkitaan, kuinka rottien ja hiirten käyttäytymistä pystytään ohjaamaan rangaistuksin ja palkkioin. 

Analyysissä selvisi, että ihmiset ajoittavat julkaisunsa saamiensa tykkäysten määrän mukaan. Paljon tykkäyksiä saaneiden julkaisujen jälkeen oltiin aktiivisempia, kun taas vähemmän tykkäyksiä saaneet päivitykset vähensivät julkaisemisen määrää. 

Ihmiset siis pyrkivät maksimoimaan saamiensa tykkäysten määrän samaan tapaan kuin Skinnerin laatikon rotat pyrkivät maksimoimaan saamiensa makupalojen määrän. 

Tutkimus auttaa kehittämään keinoja pakonomaisen käytön hillitsemiseksi

Tietokonemallinnuksen tulokset vahvistettiin online-kokeella, jossa kokeeseen osallistuneet saivat julkaista hassuja kuvia, meemejä ja lausahduksia samaan tapaan kuin jollain oikealla sosiaalisen median alustalla. 

Myös tässä kokeessa osallistujat julkaisivat sitä enemmän, mitä enemmän heidän julkaisuistaan tykättiin. 

Tykkäysten metsästäminen sosiaalisessa mediassa ajaa pahimmillaan elävän elämän sosiaalisten suhteiden – ja joskus myös muiden tarpeiden, kuten syömisen ja nukkumisen – ohi. 

”Tutkimuksemme tulokset auttavat ymmärtämään, miksi sosiaalinen media hallitsee niin monen ihmisen jokapäiväistä elämää. Tulosten pohjalta pääsemme myös kehittämään keinoja sosiaalisen median ylenpalttisen käytön hillitsemiseksi”, tutkimuksen pääkirjoittaja Björn Lindström sanoo.

Lähde: NYU
Tutkimusviite: A computational reward learning account of social media engagement
Artikkelin kuva: Robin Worrall

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit