Estrogeeni vaikuttaa ratkaisevalla tavalla keski-ikäisen naisen henkiseen hyvinvointiin

Viimeksi päivitetty: |

Estrogeenin väheneminen vie keski-ikäisen naisen elämästä ilon ja unen mennessään. Tilanne korjautuu tehokkaimmin asianmukaisella hormonikorvaushoidolla, uutuuskirjassa kerrotaan.

Kuka olen? Kenen elämää olen elänyt? Keski-ikään saapunut nainen kyselee itseltään suuria kysymyksiä samalla, kun yrittää selvitä vaihdevuosien mukanaan tuomista valtavista fysiologisista muutoksista. 

Vaihdevuosien keskimääräinen alkamisikä Suomessa on 51 vuotta, mutta haitari on leveä. Siinä missä yksi saattaa saada viimeiset kuukautisensa nelikymppisenä, toisella ne voivat jatkua säännöllisinä vielä 55 ikävuoden jälkeenkin. 

Suomalainen nainen elää siten puolet aikuisesta elämästään vaihdevuosissa tai niiden jälkeen. Silti tästä elämän toisesta puolikkaasta ja mukanaan tuomista muutoksista puhutaan edelleen kuiskutellen ja vähätellen. 

Vaihdevuosien hoitoon erikoistunut gynekologi Maija Kajan opastaa uutuuskirjassaan Iloa ja terveyttä – Naisen vaihdevuodet ja hormonit vaihdevuosi-ikäistä naista selviämään estrogeenin vähenemisen aiheuttamasta myllerryksestä – eikä epäröi samalla ottaa railakkaasti kantaa vaihdevuosien hoidon surkeaan tilaan. 

sitaatti Maija Kajanin vaihdevuosista kertovasta kirjasta

Vaihdevuodet ovat edelleen joko kiusallinen tai “hupaisa” puheenaihe

Mikäli viihdeohjelmien luomaan kuvaan vaihdevuosista olisi uskominen, menopaussi olisi lähinnä hitusen rasittava mutta enimmäkseen hupaisa ja ohimenevä vaihe hikipuuskineen. 

Toisaalta vaihdevuodet herättävät monessa lähinnä kiusaantuneisuutta. Onko pakko puhua ääneen “naisten vaivoista” – ja varsinkin ikääntymisestä ja, yäk, rupsahtamisesta?

Aiheesta olisi puhuttava vielä paljon enemmän, on Kajanin kirjan viesti. Niin kauan, kun monet lääkäritkään eivät ymmärrä, että vaihdevuosien ainoa – tai edes yleisin – oire eivät suinkaan ole kuumat aallot, asiasta on pidettävä meteliä.

Estrogeenin väheneminen rapauttaa niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia

Kun estrogeenin määrä elimistössä vähenee, siitä seuraa koko joukko oireita. Koska olemme erilaisia, myös oireiden kirjo on erilainen. Joskus oireet voivat olla niin epämääräisiä, että niitä ei edes osaa yhdistää vaihdevuosiin. 

“Estrogeenin vähyyteen liittyviä oireita ovat kärttyisyyden lisääntyminen, unettomuus, hikoilu, kuumat aallot, masennus, ahdistuminen, saamattomuus, itkuherkkyys, nivelkivut, sydämen rytmihäiriöt, limakalvojen kuivuminen, ummetus, päänsärky, tihentynyt pissalla käymisen tarve, äkkipissahätä ja virtsankarkailu”, Kajan listaa. 

Sen lisäksi, että hormonitoiminnan hiipumista seuraavat monenlaiset fyysiset vaivat, aivan yhtä tärkeää on siis tiedostaa, että estrogeeni vaikuttaa ratkaisevalla tavalla myös henkiseen hyvinvointiin. 

Estrogeeni ja mielialan säätelyssä tärkeä serotoniini-välittäjäaine ovat Kajanin mukaan kiinteästi yhteydessä toisiinsa. Estrogeenipitoisuuden pienentyessä myös aivojen serotoniinipitoisuus laskee. 

”En muista mitään, en jaksa mitään, en osaa mitään, enkä saa mitään aikaan. Itkettää ja hävettää. Hengitys on pelkkää pintaa, eikä se riitä elämiseen.” 
– Matleena

Moni nainen ei osaa itsekään yhdistää huonoa oloaan vaihdevuosiin vaan epäilee kiukkunsa, alakulonsa ja unettomuutensa johtuvan työstressistä, parisuhteen ongelmista tai taloudellisista huolista, Kajan kirjoittaa. 

Samoin käy monelle lääkärille, jonka vastaanotolla voinnistaan huolestunut keski-ikäinen nainen kertoo oireistaan. 

Aletaan hoitaa masennusta masennuslääkkeillä, annetaan sairauslomaa ja kehotetaan kiinnittämään huomiota säännöllisiin ilta- ja nukahtamisrutiineihin. 

Unettomuus sekoittaa keski-ikäisen naisen elämän pahanpäiväisesti

Käypä hoito -suosituksessa sanotaan: 

“Naissukuhormoneja sisältävä hormonihoito (joko estrogeeni tai estrogeeni-progesteroniyhdistelmähoito) on ensisijainen hoitomuoto vaihdevuosi-ikäisten naisten univaikeuksien hoidossa.”

Näin ei kaikesta huolimatta useinkaan toimita.

“Ällistyttävän harva unettomia naisia hoitava terveyskeskus- tai työterveyslääkäri tietää tämän tai ainakaan toimii tuon Käypä hoito -suosituksen mukaan”, Kajan kirjoittaa.

Se on valtava sääli, sillä unettomuuden vaikutukset ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin ovat pahimmillaan murskaavat.


Asiantuntemus ja vuosikymmenten kokemus yksissä kansissa

Maija Kajanin Iloa ja terveyttä – Naisen vaihdevuodet ja hormonit (Basam Books 2020) sisältää tietoa ja tarinoita hormonimuutoksista ja niiden vaikutuksista naisen elämään ja terveyteen.

Teos perustuu vuosikymmenien työhön ahdingossa olevien naisten hoitamisessa, omiin ja muiden naisten kokemuksiin sekä ennakkoluulottomasti ja kriittisesti arvioituun tutkimustietoon. 

Kirja kannustaa naisia löytämään oma tapansa elää suurten hormonaalisten muutosten aikaa, tehdä valintansa itseään kuunnellen ja tutkittuun tietoon perustuen. Esillä ovat hormonihoidon ja siitä pidättäytymisen riskit ja hyödyt. 

”Toivottavasti lääketieteessä ei ole mitään muuta aluetta kuin vaihdevuosien hoito, jolla ihmisten vaikeiden ja vakavienkin ongelmien hoito ei perustu tutkittuun tietoon, logiikkaan, järkeen tai kokemukseen.”

Maija Kajan Iloa ja terveyttä – Naisen vaihdevuodet ja hormonit -kirjan kansi

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
52v madame
52v madame
3 vuotta sitten

❤️ Kiitos tästä artikkelista ja kirjasta. ❤️

Me vaikeaoireiset tarvitsemme kaiken avun pysyäksemme työelämässä ja säilyttääksemme elämänhalumme. Vihdoinkin asiallista vertailutietoa pelottelun ja tuomitsemisen sijaan.