Pienikin määrä alkoholia missä vaiheessa raskautta tahansa – myös alkuraskaudessa – voi saada aikaan vahinkoa sikiön kehittyvissä aivoissa, tuore australialaistutkimus vahvistaa.
Alkoholi on hermomyrkky. Sen käyttäminen ei ole turvallista kenellekään, mutta erityisen paljon siitä koituu haittaa kehittyvälle sikiölle.
Sydneyn yliopiston tuoreessa, American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että jo pienet määrät alkoholia raskausaikana voivat vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen ja johtaa erilaisiin tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmiin myöhemmin lapsuudessa.
LUE MYÖS: Ujo ahdistuu alkoholista muita enemmän
Raskausajan alkoholin käyttö vaikutti lapsiin 10 vuotta myöhemmin
Pitkittäistutkimuksessa selvitettiin alkoholille raskausaikana altistuneiden ja altistumattomien lasten psyykkisiä, kognitiivisia ja käyttäytymiseen liittyviä eroavaisuuksia 9–10 vuoden iässä.
Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 9719 lasta, joista 25 prosenttia altistui alkoholille raskausaikana. Kaikkiaan 60 prosenttia raskausaikana juoneista äideistä oli käyttänyt alkoholia ”vähäisiä määriä” ja loput runsaammin.
Vähäiseksi alkoholin kulutukseksi tutkimuksessa määriteltiin korkeintaan kaksi annosta kerralla ja korkeintaan kuusi annosta viikossa. Runsaammaksi alkoholin kulutus määriteltiin silloin, kun äiti oli juonut vähintään kolme annosta kerralla ja vähintään seitsemän annosta viikossa.
Vähäisellekin määrälle alkoholia missä tahansa raskauden vaiheessa altistuneilla lapsilla todettiin myöhemmin enemmän mielenterveyden ja tunne-elämän häiriöitä verrattuna lapsiin, joiden äidit olivat pysytelleet täysin raittiina koko raskausajan.
Ahdistusta, masennusta, käytösongelmia
Lapset kärsivät muun muassa ahdistuneisuudesta, masennuksesta, sosiaalisesta vetäytyneisyydestä, impulsiivisuudesta ja muista käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmista. Alkoholi vaikutti myös lasten aivojen tilavuuteen ja aivokuoren pinta-alaan.
ADHD:n riski lisääntyi 25 prosenttia niiden lasten keskuudessa, joiden äidit olivat juoneet runsaasti ensimmäisten 6–7 raskausviikon aikana.
Tutkimukseen osallistuneet käyttivät raskausaikana 0–90 annosta alkoholia. Keskimääräinen raskausajan kulutus oli 27 annosta.
Juominen painottui alkuraskauteen – haittoja myös siitä
Suurin osa raskaudenaikaisesta alkoholista nautittiin nimenomaan alkuraskaudessa, jolloin monet naiset eivät vielä tienneet tulleensa raskaaksi.
”Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä enemmän tuleva äiti käytti alkoholia raskausaikana, sitä suurempia vaurioita siitä aiheutui”, tutkimusta johtanut tohtorikoulutettava Briana Lees Sydneyn yliopiston alaisesta monitieteellisestä mielesnterveyden ja päihteiden käytön tutkimukseen keskittyvästä Matilda Centre –tutkimuskeskuksesta sanoo.
”Myös ne lapset, jotka altistuivat vähäisille määrille alkoholia ja vain alkuraskaudessa, kärsivät. Ongelma onkin, että moni jatkaa alkoholin käyttöä alkuraskaudessa, koska he eivät vielä tiedä olevansa raskaana”, sanoo.
Vähäisenä alkuraskauden alkoholin kulutuksena pidettiin 16 annosta ensimmäisten 6–7 raskausviikon aikana.
Koska turvallista alkoholin käytön rajaa ei ole, tutkijat suosittelevat, että raskautta toivovan kannattaa luopua alkoholin käytöstä kokonaan jo raskautta yritettäessä.
”Alkoholin käyttö missä tahansa vaiheessa raskautta voi vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen”, Lees summaa.
LÄHTEETUniversity of Sidney: Low level alcohol use during pregnancy can impact child’s brain development
Tutkimusviite: Lees, B., Mewton, L., Jacobus, J., Valadez, E. A., Stapinski, L. A., Teesson, M., Tapert, S. F., & Squeglia, L. M. (2020). Association of Prenatal Alcohol Exposure With Psychological, Behavioral, and Neurodevelopmental Outcomes in Children From the Adolescent Brain Cognitive Development Study. American Journal of Psychiatry, appi.ajp.2020.2. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2020.20010086
Artikkelin kuva: Kelly Sikkema