Ylipaino, alentunut insuliiniherkkyys ja krooninen matala-asteinen tulehdus ovat yhteydessä aivojen tulehdusreaktioon. Aivojen tulehdusreaktio taas on yhteydessä Alzheimerin taudin varhaisiin merkkeihin.
Tuoreessa Neurology-lehdessä julkaistavassa suomalaistutkimuksessa selvisi, että tutut aineenvaihdunnalliset riskitekijät olivat yhteydessä neuroinflammaatioon niillä aivoalueilla, jonne amyloidia kertyy ensimmäiseksi Alzheimerin taudissa.
Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että aineenvaihdunnalliset riskitekijät, kuten ylipaino, alentunut insuliiniherkkyys ja krooninen matala-asteinen tulehdus, ovat yhteydessä lisääntyneeseen muistisairausriskiin.
Tutkimuksia, joissa olisi selvitetty aineenvaihdunnallisten riskitekijöiden yhteyttä aivojen tulehduksellisiin muutoksiin, ei ole aiemmin julkaistu.
Tutkimukseen rekrytoitiin THL:n väestöpohjaisen Terveys 2000 -tutkimuksen perusteella 54 noin 70-vuotiasta tutkittavaa, joilla ei ollut diagnosoitu muistisairautta.
Tutkittaville tehtiin amyloidikertymistä ja inflammaatiomuutoksista kertovat kuvaukset. Osalta tutkittavista otettiin myös aivo-selkäydinnestenäyte, josta määritettiin varhaisessa Alzheimerin taudissa nousevien tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet sekä Alzheimerin taudin diagnostiikassa määritettäviä proteiineja.
Niillä tutkittavilla, joilla amyloidia oli vasta alkanut kertyä, todettiin vahva yhteys aivojen amyloidikertymien ja aivojen inflammaatiomuutosten välillä. Kun tarkasteltiin koko tutkimusjoukkoa, yhteyttä ei löytynyt.
Näyttää siis siltä, että aivojen tulehdusreaktiota säätelevien mikrogliasolujen aktivaatio liittyisi nimenomaan varhaisimpiin amyloidikertymiin, mutta ei enää tilanteeseen, jossa amyloidia on kertynyt aivoihin jo pidemmän aikaa.
”Aineenvaihdunnallisten riskitekijöiden ja Alzheimerin taudin välinen yhteys voisi selittyä ainakin osin neuroinflammaatiolla. ”
Tohtorikoulutettava Sini Toppalan tutkimuksessa koehenkilöiltä tutkittiin lisäksi verinäytteestä paastosokeri ja -insuliiniarvot sekä matala-asteista tulehdusreaktiota heijastava herkkä C-reaktiivinen proteiini eli CRP.
Tulosten perusteella korkeampi painoindeksi, alentunut insuliiniherkkyys ja herkkä CRP olivat yhteydessä aivojen tulehdusreaktioon niillä aivoalueilla, jonne Alzheimerin taudissa amyloidia kertyy ensimmäiseksi.
Aineenvaihdunnallisten riskitekijöiden ja Alzheimerin taudin välinen yhteys voisi siis selittyä ainakin osin neuroinflammaatiolla.
Tutkimustulokset julkaistaan American Academy of Neurologyn julkaiseman Neurology-lehden maaliskuun 2021 numerossa. Verkossa artikkeli julkaistiin tammikuun lopussa.
Lue myös:
- Pidä huolta suusi kunnosta – autat aivojasi pysymään terveinä
- Aivosumu sokerista ja muista nopeista hiilihydraateista?
- Paljon kovaa rasvaa sisältänyt ateria pilasi keskittymiskyvyn
- Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa piristää jo alle viisikymppisen aivoja
- Ikävuodet karttuvat ja aivot vanhenevat – kuinka käy ajattelun?