5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on elimistön tuottama serotoniinin esiaste. Luontaistuotekaupoista ja apteekeista reseptittä saatavaa valmistetta käytetään muun muassa masennusoireiden hoitoon. Mitä tutkimusnäyttö sanoo aineen tehosta?
Mitä on 5-HTP?
Mielialan säätelyyn osallistuvaa serotoniinia valmistuu ennen kaikkea suolistossa.
Serotoniinin tuotantoon tarvitaan tryptofaania, jota saadaan ruoasta. Muun muassa kananmuna, pähkinät, banaani, juusto, maito, tonnikala ja kalkkuna sisältävät paljon tryptofaania.
Tryptofaani muunnetaan elimistössä ensin serotoniinin esiasteeksi 5-hydroksitryptofaaniksi tryptofaanihydroksylaasi-nimisen entsyymin avulla.
Lopuksi aromaattisten L-aminohappojen dekarboksylaasi -niminen entsyymi (AAAD) muuntaa 5-HTP:n aktiiviseksi hermoston välittäjäaineeksi, serotoniiniksi (5-HT).
5-hydroksitryptofaani on aminohappo, jota esiintyy myös luonnossa. Ravintolisää valmistetaankin afrikkalaisen Griffonia simplicifolia -nimisen kasvin siemenistä.
5-HTP masennuksen oireiden lievittäjänä –tukeeko tutkimusnäyttö markkinointiväitteitä?
Olisi houkuttelevaa ajatella suoraviivaisesti, että koska serotoniinin määrään vaikuttavat mielialalääkkeet voivat helpottaa masennuksen oireita, saman tekee varmasti myös sen esiaste.
Kun vielä tiedetään, että 5-HTP läpäisee aivoveriesteen, asia vaikuttaa loppuun käsitellyltä: serotoniinia suoraan aivoihin ja masennus on tiessään!
Ihminen on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus eikä masennustakaan vielä ymmärretä täysin. Siksi väitteisiin 5-hydroksitryptofaanin mahdollisista vaikutuksista kannattaa suhtautua varauksella.
5-HTP:n tehoa masennuksen oireisiin on kuitenkin tutkittu jonkin verran – tosin tutkimus alkaa olla jo aika vanhaa.
Painavin ja eniten siteerattu lähde on Cochrane-tutkimuskatsaus vuodelta 2002. Sen tavoitteena oli selvittää, ovatko 5-hydroksitryptofaani ja tryptofaani lumelääkettä tehokkaampia masennuksen hoidossa ja onko niiden käyttö turvallista.
Ongelmaksi katsauksessa muodostui aiheesta tehtyjen tutkimusten heikko laatu. Kaikkiaan 108 tutkimuksesta mukaan voitiin hyväksyä lopulta vain kaksi, joissa oli mukana yhteensä vain 64 potilasta.
Raportissa todetaan, että näiden kahden tutkimuksen perusteella 5-HTP ja tryptofaani saattavat olla lumelääkettä tehokkaampia masennuksen oireiden lievittämisessä.
Toisaalta kuitenkin muistutetaan, että selkeitä johtopäätöksiä tutkittujen aineiden tehosta ei voida tehdä näin suppean näytön pohjalta ja että lisätutkimusta tarvitaan.
Esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA ei ole hyväksynyt 5-HTP:tä sisältäviä tuotteita lääkkeeksi.
Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa vuodelta 2016 todetaan, että tavallinen 5-HTP on liian nopeavaikutteinen ihmiselimistössä ollakseen varteenotettava vaihtoehto masennuksen hoidossa.
Hitaasti vapautuvan (slow-release) HTP-5:n kehittäminen voisi tutkijoiden mukaan kannattaa, sillä siitä saatettaisiin saada turvallinen ja tehokas lääke erityisesti resistentin masennuksen hoitoon.
Voiko 5-hydroksitryptofaanin käytöstä olla haittaa?
Serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavien masennuslääkkeiden (esimerkiksi SSRI-lääkkeet) kanssa ei tule käyttää 5-HTP-ravintolisää, sillä yhteiskäyttö saattaa pahimmillaan johtaa serotoniinin liian suureen määrään elimistössä ja voimakkaaseen serotoniiniaktiivisuuden lisääntymiseen aivoissa.
Liika serotoniini voi aiheuttaa muun muassa huonoa oloa, vapinaa ja unettomuutta. Vakavassa serotoniinioireyhtymässä esiintyy myös kouristelua ja jopa tajuttomuutta.
Vuonna 1989 tuhannet l-tryptofaanilisää käyttäneet henkilöt Yhdysvalloissa sairastuivat eosinofilia-myalgia-nimiseen vakavaan oireyhtymään (EMS), joka aiheuttaa tulehdusta muun muassa lihaksissa, ihossa ja keuhkoissa.
Sen koommin on tullut esiin kourallinen tapauksia, joissa myös 5-HTP-valmistetta käyttäneet ovat sairastuneet EMS:ään.
Arvellaan, että eosinofilia-myalgiaoireyhtymää ei olisi aikoinaan aiheuttanut itse tryptofaani vaan yhteen valmistuserään joutuneet epäpuhtaudet. Lopullista selvyyttä asiaan ei kuitenkaan ole vieläkään saatu.
Koska joitakin EMS-tapauksia on tullut ilmi myös 1980-luvun jälkeen, Yhdysvaltain lääketieteellinen kirjasto (National Library of Medicine) määrittelee 5-HTP:n ainoastaan ”mahdollisesti turvalliseksi” ja kehottaa varovaisuuteen sen käytössä.
Myös lasten, raskaana olevien ja leikkaukseen menevien on syytä välttää valmisteen käyttöä.
Artikkelin kuva: Jacqueline Munguía/Unsplash
LÄHTEET5-HTP: MedlinePlus Supplements. (n.d.). U.S. National Library of Medicine.
Jacobsen, J. P., Krystal, A. D., Krishnan, K. R. R., & Caron, M. G. (2016). Adjunctive 5-Hydroxytryptophan Slow-Release for Treatment-Resistant Depression: Clinical and Preclinical Rationale. Trends in Pharmacological Sciences, 37(11), 933–944.
Shaw, K. A., Turner, J., & Del Mar, C. (2002). Tryptophan and 5-Hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published.
Varga, J., Jimenez, S. A., & Uitto, J. (1993). L-Tryptophan and the Eosinophilia-Myalgia Syndrome: Current Understanding of the Etiology and Pathogenesis. Journal of Investigative Dermatology, 100(1), 97S-105S.
Tutustu myös:
- Serotoniini osallistuu mielialan säätelyyn – mekanismi on kaikkea muuta kuin suoraviivainen
- Serotoniini ei ehkä olekaan masennuslääkkeiden päätähti
- Kurkumasta saatava kurkumiini saattaa helpottaa masennuksen oireita useiden vaikutusmekanismien kautta
- GABA jarruttaa ja rauhoittaa – mutta voiko sen määrään vaikuttaa ravintolisillä ja ruoka-aineilla?
- L-teaniini ”rentouttaa, lievittää ahdistuneisuutta ja parantaa kognitiivista suorituskykyä” – onko väitteissä perää?